Spelen met overgave in de Tantric Dance

Gepubliceerd door Kim Meeuwissen op

Gepubliceerd in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam April 2017 * 

Jarenlang dempte Rakesh Mijling zijn gevoeligheid met blowen. De hardheid van de westerse maatschappij kwam te hard binnen. Meditatie en tantra hielpen hem uit de ellende. 

Gehuld in zwarte kleding hing hij ooit lamlendig rond met een blowtje op de Hogeschool voor de Kunsten. Tegenwoordig straalt hij supergezond gehuld in wit als energieke Tantric Dance teacher. “De dans leert me nog altijd om meer open en liefdevoller te zijn.” De liefde voor de spirituele kant van het leven zat er al vroeg in. Samen met zijn moeder groeide hij op in de Osho commune. Osho (1931 – 1990) was een goeroe en de stichter en inspirator van de spirituele Bhagwanbeweging in India, de VS, Australië en Europa. Als kleuter verhuisde Rakesh met deze groep van Amsterdam.

Ashrams

India bleef Rakesh aantrekken. Als 16-jarige reisde hij er in zijn eentje doorheen. Hij bezocht diverse ashrams (religieuze leefgemeenschappen) en leerde van verschillende spirituele leraren. Rakesh kijkt met plezier terug op deze tijd. “Als je eenmaal in een ashram hebt gezeten, weet je dat er zoveel liefde kan zijn in het leven. In een ashram ben je bezig als een geheel, zorgend voor elkaar. Je kijkt dezelfde kant op en dat is met name naar binnen. Diep contact is er het hoogste goed, ontmoetingen zijn zacht en open. Zoveel liefdevolle mensen, met ogen die stralen van licht en geluk. Wanneer je dan weer terugkomt in deze maatschappij, zie je veel dingen die niet kloppen. Hier is iedereen waakzaam. Afstandelijkheid is op z’n plaats, het moet snel, efficiënt en degelijk. Er is weinig ruimte voor een diepzinnige ontmoeting. Hier heerst het verkrijgen van geld, woonruimte, carrière, relatie, aanzien, macht. Het is dan lastig om daarmee om te gaan. Er is veel afstand en hardheid.”

De hardheid van de maatschappij dempte hij tot zijn 28ste zoals gezegd met blowen. Vaak van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. “Het hielp mij om me aan te passen aan mijn omgeving.Als je heel gevoelig bent, word je als je stoned bent niet meer zo gegrepen. Het punt is dan alleen wel dat je er dan ook geen verandering in aanbrengt. Het ontbreekt je aan energie.”

Destructie

Meditatie en Tantra zorgden langzaam maar zeker voor een omslag. “Ik stond steeds meer stil bij wat het blowen deed met mijn energieniveau. Je voelt dat je lichaam ernaar verlangt, maar je voelt tegelijk ook de destructie ervan. Met tantra leer je dat je ook kan genieten van verlangen. Verlangen hoeft niet altijd meteen bevredigd te worden.” Rakesh ontwikkelde meer zelfliefde. Gevoelens kan hij nu door zijn groeiende bewustzijn veel meer toelaten. “Gevoelens die opkomen zijn okay. En als je merkt dat je alles juist ruimte kunt geven, is er geen noodzaak meer om te onderdrukken.”

Tien jaar geleden ontwikkelde Rakesh samen met zijn toenmalige partner Marcia de Tantric Dance, op een van de tantra retreats van hun organisatie Art of Loving. Een speelsere variant op de tantra die best serieus kan zijn. Sinds kort zijn de avonden ook in het Zeeheldentheater in Den Haag en in Centrum Djoj in Rotterdam. Ze worden goed bezocht.

Een Tantric Dance avond begint met een Chakra Dance Journey – een soort reis door je lichaam – waardoor je in staat bent om je spanningen en dagelijkse beslommeringen van je af te schudden. Daarna volgt een dansende ontdekkingsreis, waarin bezoekers zich overgeven aan het contact wat er op dat moment is. Mannen en vrouwen zijn hierbij afwisselend geblinddoekt, wat een nieuwe dimensie geeft aan de dans.

Het is niet zomaar een dansavond, maar een avond waar je ontdekkingen doet over jezelf, benadrukt Rakesh. “Je hoeft niet goed te kunnen dansen. Het gaat om contact maken. En contact kunnen maken kan al zijn door mijn hand bij je te leggen. Als ik met een klein gedeelte van jouw lichaam ga dansen, voel ik misschien al heel veel. Terwijl als ik heel wild met je zou dansen, ik misschien heel weinig contact zou hebben met je. Het gaat om de vraag: ben ik met mijn aandacht bij jou.”

Overgave

Iedereen kan meedoen, of je nou beginner, single of een koppel bent. Deelnemers leren al dansend over hun eigen manier van verbinden met anderen. Ze spelen afwisselend met leiding nemen en overgave. Maar ook met het voelen van hun lichaam, hun verlangens en het aangeven van grenzen. De dansen kunnen speels, vol plezier en zelfs intiem zijn, maar dat hoeft niet.

“Je danst met wat er op dat moment is. Dat kan jaloezie zijn, seksuele energie en zelfs weerstand. Door daarmee de dans in te gaan, houd je het in beweging en flexibel. Vaak word je verrast door wat je ontdekt. Voor mij is het een mooie tool om in contact te komen met mezelf. Als ik me gesloten voel of minder blij, helpt het me te openen en liefdevol te zijn. Wanneer ik mij geraakt voelde, was vroeger vaak mijn eerste reactie terugtrekken. Nu mag mijn kwetsbaarheid er veel meer zijn.”

www.tantricdance.nl 
www.tantrafestival.amsterdam 

Categorieën: interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *