Schoenmakerij Wouter

Gepubliceerd door Kim Meeuwissen op

Gepubliceerd in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam, augustus 2016

De schoenen van onze verkopers hebben vaak al flink wat kilometers gemaakt. Door weer en wind gingen ze stapvoets mee met hun turbulente levenspad. Van opvang naar opvang, vaak struinend door diverse steden. Nu hangen ze vaak versleten om hun voeten, terwijl hun eigenaren de kranten aan de man brengen bij het winkelend publiek. Straatnieuws-verkoper Mohammed bracht zijn versleten paar bij Schoenmakerij Wouter aan de Haagse Torenstraat. De redactie volgde zijn voorbeeld en nam een kijkje.

Op het gezellige pleintje bij koffie- en ijssalon Florencia springt de etalage van de schoenmakerij direct in het oog. Een kunstwerk van 75 paar oude mannenschoenen siert het zicht. Het is gemaakt door de Haagse kunstenaar Erik Cox, die voor zijn ‘Miles and Miles’ serie met behulp van ‘zo versleten mogelijke schoenen’ composities maakt van verschillende materialen. Een blikop zijn kunstwerk bij Schoenmakerij Wouter laat bij de kijker als vanzelf gedachten opkomen over welke wegen zij hebben bewandeld.

Schoenmaker Wouter van de Weetering herinnert zich nog goed hoe Mohammed bij hem kwam. “Hij kwam binnen met een paar nette schoenen met een echt heel versleten hak. Meer versleten kan haast niet. Ik heb hem korting gegeven,” vertelt hij. Gelukkig voor Mohammed blinken zijn schoenen weer als nieuw.

Ook voor sneakers

Wanneer je zijn pand betreedt is direct duidelijk dat Wouter een schoenmaker is met liefde voor het vak. In zijn kleine winkeltje met een indrukwekkende werkplaats geeft hij schoenen met succes een tweede leven. “Er komen veel schoenen binnen die een beetje versleten zijn, maar sommige schoenen zijn zo kapot dat ze niets meer waard zijn. Ik vind het een uitdaging om iets wat afgeschreven is weer mooi te maken,” vertelt Wouter. “Ik houd van schoenen. Het liefst werk ik aan een hele mooie schoen die veel heeft gekost, maar het maakt me ook niet uit om te werken aan sneakers of schoenen voor een tientje.” Uitzonderlijk, want niet iedere schoenmaker neemt de moeite om je sneakers op te lappen.

Na jarenlange ervaring als schoenmaker bij andere bedrijven begon hij in april 2015 voor zichzelf. Niet omdat hij dat zo had gepland, maar omdat het op zijn pad kwam. “Ik werkte al vaak alleen. Toen kwam deze locatie aan de Torenstraat beschikbaar en ik vond het direct een prachtige plek!”

Stichting Schoenmakers Gilde

Tegenwoordig boekt hij niet alleen succes met zijn harde werk, maar is hij ook gecertificeerd door de Stichting Schoenmakers Gilde, wat betekent dat hij met originele materialen mag werken van Van Bommel en Van Lier schoenen. Daarnaast kun je ook voor tassen, riemen en huissleutels bij hem terecht. Een vakman naar ons hart.

Torenstraat 89, Den Haag
www.schoenmakerijwouter.nl

Categorieën: interviews