Samen verdwijnen in het verhaal

Gepubliceerd door Kim Meeuwissen op

Gepubliceerd in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam * Augustus 2016 * 

De Haagse Tika Stardust is sociaal-erotisch dienstverlener voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Samen met fotografe Sofie van de Calseijde wierp ze de spotlights op haar werk in het ontroerende fotoboek Een stukje liefde. ‘Die blijheid als ik bij die mensen kom is hartverwarmend.’

Tika werkte jarenlang in de zorg, waar ze ontdekte dat veel mensen met een beperking intimiteit missen. Het vinden van een partner is lastig als je speciale behoeften hebt. En sommigen kunnen door hun handicap zichzelf niet eens aanraken. Omdat er in de reguliere zorg geen ruimte voor was, begon Tika stap voor stap voor zichzelf. “Bij de eerste contacten merkte ik dat ik met een enorm prettig gevoel wegging. Ik werd er heel blij van hoe ik mensen achterliet. Het zorgde bij hen voor zo’n ontspanning, tevredenheid en rust. Dat was een hele grote tegenstelling met het gewone werk in de zorg, waar steeds minder tijd was om echt aandacht te geven. Daar kon ik van wakker liggen.”

Niet alleen de mensen die gebruik maken van haar diensten, maar ook hun omgeving kan soms flink opknappen van het stukje liefde dat Tika biedt. “Bij sommigen die geen weg kunnen vinden met hun seksualiteit, kan zich een grote frustratie opbouwen. Die frustratie wordt dan gebotvierd op de omgeving. Als ik daar ben geweest, is er ook op de afdeling veel meer rust.”

De doelgroep met wie Tika werkt, is heel divers. Overwegend mannen, maar ook vrouwen. De een heeft MS, de ander is na een ongeluk verlamd geraakt. Weer een volgende is zwaar autistisch of spastisch. Maar stuk voor stuk hebben ze één ding gemeen: hoogstpersoonlijke intieme verlangens. Niet iedereen bij wie ze komt kan zich mondeling goed uitdrukken. Maar desondanks gaat het contact ook met deze mensen meestal vanzelf, zo legt Tika uit. “Meestal kan er een ja- of nee-teken worden gegeven. Daarnaast voel ik veel aan, waardoor ik uiteindelijk goed weet waar de persoon behoefte aan heeft. Je belandt bij de intimiteit in een soort zachtheid waar dingen zich vaak vanzelf wijzen. Wanneer je allebei in die zachtheid zit, zwem je over het algemeen samen verder.”

Toneel

Een veelgehoord vooroordeel is dat je als sociaal-erotisch dienstverlener voor mensen met een beperking waarschijnlijk vaak toneel moet spelen. Dit weerlegt Tika. “De basis speel ik niet. Ik kan niet zeggen dat ik nooit iets speel, maar als dat het merendeel zou zijn, zou ik deze contacten niet kunnen aangaan. Als ik iemand tref is het zo eigenlijk puur, zo werkelijk en zo echt. Ik doe het met liefde. Als ik iemand tref met een beperking en kom voor die intimiteit tune ik als het ware in en verdwijn ik in het verhaal van de ander.”

Soms móet toneelspelen wel. Omdat er complicaties optreden bijvoorbeeld, of vanwege een specifieke seksualiteitsvraag. “Zo kwam het voor dat een klant met autisme en een verstandelijke beperking het fijn vond om in mijn mond te kijken. Dat is voor mij wel heel raar om te doen. Zo zijn er meerdere situaties. Bij sommige verstandelijk beperkte mensen ervaar ik de aanraking op een manier die vergelijkbaar is met een kat die je tegen de haren instrijkt. Daar probeer ik dan een weg in te vinden. Soms kwets je mensen door niet te faken. Dan ga ik in een fantasie mee en spelen we samen het spel.”

Taboe

Helaas is seksualiteit in de zorg nog een groot taboe, merkt de Haagse. “Soms kom ik op een plek waar ik helemaal geen contact heb met een zorgverlener terwijl dat dan in die situatie wel beter is voor de cliënt. Zeker als er sprake is van frustraties. Dan kan de begeleiding of verzorging laten weten of de frustratie minder is geworden. Het is fijn om dat bevestigd te krijgen.”

Soms blijken er ook misverstanden te ontstaan, juist omdat sekszorg te weinig wordt besproken. “Ik heb weleens meegemaakt dat ik al jaren bij iemand kom, maar dat de begeleiding dan opeens besluit dat er geen ruimte meer is voor het contact. Veel later blijkt dan dat er buiten mij om suggestieve vragen zijn gesteld aan de klant, waardoor er een verkeerd beeld ontstaat. Dat zo’n contact heel abrupt stopt, is best heftig. Dan kan ik soms niet eens afscheid nemen, terwijl je toch een soort band hebt opgebouwd. Bij zorginstellingen probeer ik dan ook zoveel mogelijk aan te geven dat ik opensta voor feedback.”

Break free

Om het taboe te doorbreken, verkeerde aannames te bestrijden en om geen geheimzinnig leven te leiden heeft Tika zichzelf uitgedaagd om open te zijn over haar werk. “Het gebeurt regelmatig dat het wordt gezien als sekswerk, maar dat doet het werk tekort, omdat er veel meer komt kijken in het contact met mensen met een beperking. Neem alleen al het omgaan met incontentienemateriaal en tilliften.”

Samen met fotografe Sofie van de Calseijde bracht Tika het boek Een stukje liefde uit, dat een intiem inkijkje geeft in het werk als sociaal erotische dienstverlener. De dagboekaantekeningen van Tika geven in dit boek een kijkje in haar beleving. De foto’s van vrolijke klanten spreken boekdelen. Er was interesse van landelijke media. Niet alleen dagbladen, Tika mocht zelfs aanschuiven bij de talkshow van Eva Jinek met Michel, een van haar klanten. “Ik ben erg vindbaar geworden. Alles en iedereen probeert wat van me te weten te komen. Ik heb heel veel respectvolle en mooie reacties gekregen. Maar het gebeurt ook dat ik impertinente vragen krijg. Ik ben dan soms totaal niet voorbereid, terwijl het toch privé is. Ik ben ook gewoon mens. Dan mis ik soms de opbouw in het vertrouwen. Het gaat toch nog steeds over intieme dingen, een gevoelsvlak”.

tikastardust.nl

Tika Stardust - sekszorg

Categorieën: interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *