Hawaïaanse aanraking

Gepubliceerd door Kim Meeuwissen op

Gepubliceerd in Straatnieuws Den Haag/Rotterdam * Augustus 2016 *

Wie in armoede leeft maar wel verlangt naar de helende werking van een massage, kan bij masseuse Monique Bal in Zoetermeer terecht. Zij werkt een dag per maand op donatiebasis. ‘Het is wel eens 20 cent geweest.’

‘Nepenthe’ was in de oudheid een drankje dat je emotionele pijn deed vergeten. In Zoetermeer is er de massagepraktijk Nepenthe. Mensen die het minder breed hebben kunnen er op de maandelijkse Aloha Friday terecht voor een massage op donatiebasis. “Voor hen is het een soort luxe waar zij anders geen geld aan uitgeven,” vertelt masseuse Monique Bal. Het gedoneerde geld van deze dag gaat naar stichting Share Aloha, een initiatief dat cultuur-historische projecten op Hawaï ondersteunt. “Incidenteel heb ik mensen die een hele royale donatie geven omdat zij het een sympathiek doel vinden. En ik heb af en toe mensen die in armoede verkeren. Dan is de donatie is weleens € 0,20 geweest.”

Monique is zelf op Hawaï geweest. “Wat ik op Hawaï heb geleerd is dat je altijd iets teruggeeft aan de gemeenschap waarin je leeft. Ik ben daarover gaan nadenken. Mijn talent dat ik kan inzetten is massage. Als ik op basis van donatie werk voor Share Aloha snijdt het mes aan meerdere kanten. Iedereen, dus ook mensen die minder te besteden hebben, kan een goede massage krijgen op basis van donatie en ik help er de mensen mee op Hawaï: mensen van wie ik heel veel leer. Hierdoor is mijn cirkeltje rond. Ik haal, maar geef ook terug.”

Drive
Monique is idealistisch. “Mijn drive is om ieder mens het beste uit zichzelf te laten halen. Ik werk vanuit de holistische visie waarbij ons lichaam, onze gedachten, emoties, overtuigingen, het werk wat we doen, de relatie die we hebben en het huis waarin we wonen allemaal uitingen zijn van onze identiteit. Ze staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding. Wanneer iets op lichamelijk vlak naar buiten komt, zou dit een reflectie kunnen zijn van iets dat zich afspeelt op een ander onderdeel van wie je bent. En andersom natuurlijk ook.”

Na zo’n 15 jaar werken vanuit deze visie, komen kennis, ervaring en intuïtie samen. “Iemand die bij mij komt voormassage kan er rekening mee houden dat ik vroeg of laat een vraag stel die precies de vinger op de zere plek legt.”

In 1999 startte Monique haar praktijk als holistisch masseur en in 2002 rondde ze haar studie voor Holistisch Massagetherapeut af bij Holos. Een opleiding intuïtieve ontwikkeling en trainingen in coaching en counseling volgden. Zo kreeg het ‘mensenwerk’ meer diepgang. Het lichaamswerk van Hawaï kwam in 2005 op haar pad, toen een tekst over Hawaï bij haar insloeg als een bom. “Mijn vriend vond mij in tranen. Toen hij vroeg wat er was, zei ik: ‘ik heb heimwee naar Hawaï’. Hij reageerde verbaasd met ‘Hoezo, je bent er nog nooit geweest?’. Toch voelde ik dat zo. Een vriendin van mij verwoordde het mooi: ‘dat Hawaïaanse werk ben jij’.”

Levenswijsheid

Geraakt door de onvoorwaardelijke liefde en diepe levenswijsheid uit de Hawaïaanse cultuur, besloot Monique om vol overgave haar passie te volgen. Een verrijking voor haar leven én haar massagekunsten. “In het westen leren we massages geven door te leren hoe we klachten aanpakken. Als we die kennis goed toepassen, zouden klachten minder moeten worden. Op Hawaï echter is het eerste dat je leert: stoppen met denken. En dat is dan gelijk het allermoeilijkst,” legt Monique uit. “De aanraking in Hawaïaans lichaamswerk van welke soort of stijl dan ook is liefdevol en omvattend. Niet per se zacht – het kan ook diep en wat pijnlijk zijn – maar zelfs dan is het liefdevol.”

www.nepenthe.biz

Categorieën: interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *