“Haarverlies bij vrouwen wordt nog vaak onderschat”

Gepubliceerd door Kim Meeuwissen op

Gepubliceerd op Methulpvan.nl
Augustus 2016 * 

Hilde Kloosterman – zelf ervaringsdeskundig – helpt vrouwen die hun haar verliezen om zich beter te voelen. Met prachtige haarwerken, maar ook met haar warme betrokkenheid en luisterend oor. Een kennismaking met de vrouw achter LiVage Haarwerken Rotterdam

2010 was een naar jaar voor Hilde. In zes weken tijd verloor ze al haar haar. De oorzaak: Alopecia, een auto-immuunziekte waarbij het haar wordt afgestoten door het lichaam. Er zijn verschillende vormen van deze ziekte, die variëren van pleksgewijze kaalheid tot een volledig verlies van lichaamshaar. Bij Hilde was er sprake van die laatste variant, waardoor ook ze op een gegeven moment ook geen wenkbrauwen en wimpers meer had. Hilde: “Dat was erg verdrietig en heftig. Ik ontdekte toen dat het lastig was om een oplossing te vinden waarbij niet alleen een goed haarstuk werd geleverd, maar ook aandacht was voor de psychische impact van haarverlies”.

Hilde had jarenlange ervaring opgedaan in de kapperswereld voor er bij haar Alopecia werd geconstateerd, waardoor een combinatie van ervaringen voor de hand lag. LiVage Haarwerken Rotterdam werd geboren. Hilde: “Hier komt alles samen wat ik graag doe: vrouwen weer mooi haar geven. Zodat ze zich weer goed voelen en tevreden met zichzelf zijn. Of dit nu tijdelijk is door chemo of langdurig door stress, ouderdom of Alopecia: haar is voor vrouwen niet voor niets een sieraad. Dat begrijp ik als geen ander!”

Hulp bij praktische problemen

Door haar ervaringsdeskundigheid weet ze hoe groot de psychische en sociale impact van haarverlies kan zijn. Haar begeleiding is dan ook uiterst zorgvuldig. “Ik laat iemand regelmatig bij mij terugkomen om ie monitoren en te begeleiden. Om te helpen het haarverlies een plekje te geven, maar ook om te zorgen dat het haarstuk goed zit. Dat zie je bijna nergens anders.”

Bij het dragen van een haarwerk komen er vaak allerlei vragen van klanten waar ze nog niet bij stil hadden gestaan. Hilde kan hen als geen ander adviseren. “Je loopt tegen allerlei praktische problemen aan. Wat doe je met je partner in de badkamer? Wat doe je als je naar bed gaat? Wat doe je als het heel hard waait, maar je wilt naar buiten? Wat doe je als het heel warm is, maar je wilt lekker buiten kunnen zitten in de zomer? Ik probeer mijn klanten hierin voor te lichten,” zo legt ze uit. “Het is niet zo simpel dat je een haarwerk koopt en dan weer doorgaat.“

Iedere klant heeft een uniek verhaal. Daarom werkt Hilde niet vanuit een standaard voorraad haarwerken. Op basis van een intake, die meestal bij  de klant thuis plaatsvindt, neemt ze bij een tweede afspraak een aantal geschikte haarwerken mee die ze speciaal voor de klant heeft geselecteerd.

Boezemvrienden

Het werk geeft Hilde ontzettend veel voldoening. “Wat vaak heel mooi is aan klantenbezoeken aan huis is dat je elkaar ontmoet als vreemden en weggaat als een soort boezemvrienden. Je komt binnen met een hand en neemt afscheid met een hug. Je hebt zoveel kwetsbaarheid met elkaar gedeeld. Dat geeft een band. En dat gaat heel diep. Er wordt gevoeld dat je echt begaan bent met een vrouw.”

www.livagehaarwerkenrotterdam.nl

Categorieën: interviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *